06 januari 2009

Arma armaturer!

Just nu funderar vi lite över hur vi ska ha vår kök. Eftersom elektrikern kan komma och dra nedervåningen så är det bra att veta hur vi ska ha inredningen. Är allergisk mot dammsamlande förlängningskablar och andra elektriska nödlösningar. Just nu händer det väldigt mycket på armaturmarknaden. LED (ljusdioder) som spås ta över marknaden om några år, är energisnålt och fritt från kvicksilver och bly. Faktum är att det är mycket säkrare än glödheta hallogenlampor. Nackdelen kan vara att det ger ett mer kallt och otrevligt ljus än de traditionella ljuskällorna som trots det byts ut alltmer mot LED. Det är fortfarande dyrt och mer omständigt att installera, dock är det under snabb utveckling. Vi som behöver dra elen nu kommer i avvaktan bara ha traditionella armaturer.

Hittade dessa armaturer från IFÖ. Skulle inte flera av den här passa bra som arbetsbelysning över köksbänken? Gillar att den är lite retro på något vis. En koltrådslampa i gammal stil är pricken över i.
Men då dyker nästa dilemma upp på marknaden. Glödlampans tid är räknad!!! Enligt EU ska utfasningen ske redan i år och vara avslutat 2012. Vilket bra miljöinitiativ!, men... hur går det då med den härliga gammeldags koltrådslampan som skulle passa så fint i mitt nygamla hus? Vissa armaturers design bygger ju på att det sitter en glödlampa i. Lågenergilampor är helt klart inte lika snygga. Vill man, så finns det alltid saker att fundera på...
Snart historia?

Inga kommentarer: